KONJSKI PATE (Sveža svinjska slanina - 1kg; ždrebeća džigerica - 500 gr; crni luk - 2 glavice; svinjska mast; so; biber; najkvirc; šećer) I pašteta (u menijima restorana gde se dobro jede, a vina biraju po savetima somelijera, piše - pate) mora da liči na paštetu. Zato, u kućnim uslovima valja imati jak mikser – blender, što će masu ujednačiti toliko da sastojci ne mogu sami sebe da prepoznaju.No, u svakom slučaju valja kupiti kilo mesnate svinjske slanine i pola kile ždrebeće džigerice. U slanoj vodi se sve obari, ali se strogo vodi računa da džigerica ne ostane krvava, a isto tako i da se ne prekuva jer će pašteta biti gorka. Dve manje glavice crnog luka se proprže na masti, tako da luk smekša i ostane slatkast, a nikako ne porumeni. Još se po ukusu pobiberi sitno, najsitnije tucanim belim biberom, najkvircom, isto tako istucanim, solju po ukusu i kašikom šećera obavezno. Sve se samelje na najsitniju rešetku, onda umiksa blenderom, pa nalije u kalupe što su po unutrašnjoj strani zamašćeni i posuti prezlama. Kada se pate ohladi, lako ga je prevrnuti iz kalupa i poslužiti uz prepečeni hleb sa puterom.
KARPAĆO (Konjski biftek – 1kg; maslinovo ulje; parmezan; so) Karpaćo, sam po sebi, vrhunski je italijanski specijalitet za koji ne znaju ni svi Italijani. Pre svega, komad bifteka mora besprekorno da se očisti, pa ostavi u zamrzivaču da odleži, bar nekoliko dana. Onda, ova ledena „cepanica“ mora dvadesetak minuta da proboravi na sobnoj temperaturi, kol’ko da se pripremi ostalo, a meso samo s’ površine razledi. Ostalo je veliki tanjir ili oval, nož bridak i oštar poput skalpela, maslinovo ulje, parmezan... Biftek se popreko seče tanko, što tanje to bolje, pa ređa na onom tanjiru i, za početak, dobro posoli. Odozgo se zaspe krupno mlevenim ili, još bolje, tucanim biberom, pa nakapa maslinovim uljem. Za kraj se sve dobro zapraši ribanim parmezanom. Crne maslinke, one malo gorke, velike poput šljive, složiće se s’ biftekom tako da će biti pravi greh upuštati se u avanturu, zvanu „karpaćo“ bez solidno popunjene vinske ostave. U okolini Veneta se kunu da je ovo jelo i izmišljeno samo zbog njihove valpoličele.
ŠAMPINJONSKI UŠTIPCI (Konjsko meso - 1 kg; svinjsko meso - 500gr; mleveni biber; so; šampinjoni - 250 gr; paradajz - 500 gr; šećer; origano; svinjska maramica; ulje; šećer) O pripremi mlevenog mesa za ćevape i odgovarajućem vinu za iste sve se zna iz predhodne lekcije. Zato se ovde bavimo samo filom. Četvrt kile šampinjona se isecka, pa na malo zejtina prodinsta dok ne ispari sav višak vode. Ovome se doda još pola kile paradajza (ili pelata iz konzerve kad svežem vreme nije), pa opet kuva dok ne ispari višak vode, a masa postane gusta tako da se može zahvatiti viljuškom. Onda se začini kašikom šećera, solju, tucanim biberom i origanom. Ona masa za ćevape se rasprostre poput palačinke, nafiluje šampinjonima, dobro zatvori sa svih strana pa uvije, kao veliki paketić, u maramicu.

A k c i j a

konjsko-mleveno-meso

Konjsko mleveno(ćevap)meso!

Najprodavaniji artikal

konjska-dimljena-kobasica

Konjska dimljena kobasica!