RUŽICE OD PAUFLEKA (Pauflek – 1kg; kačkavalj – 200 gr; praška šunka – 200 gr; ulje; so; gorgonzola; med; jabukovo sirće) Dakle, i u ovom slučaju od mesa treće kategorije treba napraviti prvoklasno pečenje. Nije teško. Treba samo pauflek iseći na kajiševe debljine dva prsta pa ga kao takvog okupati u pacu koliko treba. Ovi kajiševi se poređaju na dasku, pa preko nje postavi isto tako na kajiševe isečeni kaiševi kačkavalja, pa praške šunke pride. Sve se uroluje, pa poprečno probode žicama za ražnjiće. Naulji se i posoli pa peče pod folijom kao predhodno, ali kraće. Do dva sata. I preliv se pravi kao u predhodnom (dakle, med i jabukovo sirće) ali se još i nastruže malo gorgonzole ili rokfora. Konac delo krasi: pošto su ružice pečene, otklopi se sud, pa meso zastre prvo struganim sirom, a posle onim mednim sokom.
KONJSKI PAC (Mešana zelen – 500 gr; crni luk - 1 glavica; beli luk – 1 glavica; vinsko sirće; šećer; lorber; so) Čitaoci su verovatno primetili da se u gotovo svakom receptu koristi šećer. Ovo stoga što konjsko meso ima više ugljenih hidrata nego druge vrste mesa, pa osetljivim čulima može biti kiselkasto. Ovo se lako izbegava korišćenjem šećera, ali i stavljanjem mesa u pac da odleži pet, šest dana na hladnom mestu. A meso iz paca će biti ne samo ukusnije, već i mekše. Stoga, evo najjednostavnijeg paca. U tri litre hladne vode treba nastrugati pola kile šargarepe, paškanata, peršuna i celera, izmrviti tri lista lorbera, iseckati na rebarca glavicu crnog i na sitno belog luka, posoliti i zabiberiti kašičicom krupno tucanog bibera. Na kraju, u sve usuti kašiku-dve šećera i uliti čašu domaćeg vinskog sirćeta, ali paziti da smesa ne bude prekisela. Kad se proba, tek da žacne po nepcima. U ovakvom pacu, na hladnom, meso mora da probavi pet-šest dana, uz dužnu pažnju: svakog jutra i večeri, meso se okreće, prevrće, premešta...i nežno gleda.
KONJSKI PAPIRKAŠ (Meso od buta – 1 kg; crni luk – 1 kg; paradajz – 1 kg; babure ili šilje – 1 kg; belo vino – 0,5l; peršunov list – 1 veza; celerov list – 1 veza; ulje; so; biber) Kilogram konjskog mesa, od buta, valja očistiti od svih žilica, pa iseckati na kockice. Isto se učini i sa po kilogramom luka, paradajza, što se obavezno oljušti, i paprike babure ili šilje. Boca belog vina je otvorena, pa čeka kraj. Luk se izdinsta dok ne smekša, a da bi to bilo što pre, sve se dobro posoli. Doda se još i supena kašika bibera u zrnu (najbolje mešano, crnog i zelenog). Sve se polako, uz mešanje, dinsta dok višak vode ne ispari, kada se dodaju meso i paprika. Opet se dinsta dok voda ne ispari, pa doda paradajz. I dalje isto, pa kad se zgusnulo, počne nalivanje s pola litra belog vina. Do kraja. Ako je meso smekšalo, a sve se pretvorilo gotovo u paštetu, gotovo je. Ako ne, obazrivo se naliva vodom dok medo ne smekša i počne da se odvaja na vlakna. Na samom kraju, ubaci se još i veza sitno iseckanog peršunovog lista i ista takva veza celerovog lista. Služi se, obavezno, uz bareni krompir, rezance, ili bareni pirinač, a jede, ne sa belim, već jakim crnim vinom. Kaberne će biti sasvim odgovarajući.

A k c i j a

konjsko-mleveno-meso

Konjsko mleveno(ćevap)meso!

Najprodavaniji artikal

konjska-dimljena-kobasica

Konjska dimljena kobasica!