BIFTEK S’ PLAVIM SIROM (Konjski biftek – 800 gr; plavi sir (gorgonzola ili rokfor) – 100 gr; slatka pavlaka – 250 ml; peršun; biber; so) Svaki dobar, pa i konjski, biftek valja da pre svega provede nekoliko dana na ledu, onda još toliko u zejtinu. Dalje sve zavisi od ukusa: ko voli „ingliš“ na vreloj plotni ga peče desetak sekundi s jedne i isto toliko s druge strane; ko preferira „medijum“ uz šporet provede duplo više vremena, ko pak voli jako pečen, bolje da se ne bavi biftekom. Uz manje troškova se može ispeći i šnicla od šola. U ovom slučaju biftek odležava samo namazan uljem, onda se peče po izboru gurmana, a kada je jedna strana pečena, dok druga cvrči a ova je još topla, preko nje se pažljivo postavi komadić plavog sira (rokfora ili gorgonzole). Komadi tosta se klasično ispeku, preko njih polože bifteci, a u istom sudu gde su se pekli pripremi preliv: slatka pavlaka, mleveni biber i suvi peršun se, uz neprestano mešanje, zagreju do prvog ključa. Važno je da sos ne vri jer će postati nešto drugo. Vrhunsko jelo, vrhunski sir, zahtevaju i vrhunsko vino: kaberne sovinjon.
ROLOVANI PAUFLEK (Pauflek – 2 kg; sremski sir ili mladi kajmak – 100gr; paprike – 500 gr; ulje; so; med; jabukovo sirće; bosiljak) Iako je pauflek meso treće kategorije, pravi gurmani ga nikad ne bi menjali za but - meso prve kategorije. Još kada je pauflek od ždrebeta, eto materijala za čitav niz đakonija koje će biti ograničene samo maštom tvorca iz kuhinje. Dakle, pošto je veliki komad paufleka, poput stone salvete, proboravio u pacu kako je propisano, pristupa se radu na već pomenutoj mašti. „Salveta“ se prvo razastre, onda namaže mladim kajmakom ili sremskim sirom, preko nežno naređaju šnicle od pečenih obavezno crvenih paprika (paprike oljuštene od kožica i peteljke, ali tako da su ostale u komadu), pa sve uroluje i čvrsto uveže kanapom jer će tokom pečenja meso šljonuti, a ovo je način da sadržaj ne iscuri. Posoli se, naulji, pospe izmrvljenim bosiljkom, pa položi u kakav đuveč ili vatrostalni sud što dobro dihtuje. Peče se na samo 150 do 200 stepeni tri do četiri sata, ali iako je meso mekano, još nije gotovo. Onaj đuveč se izvadi iz rerne, u šerpu saspe sok koji je pauflek pustio, uspe još kašika meda i isto toliko blagog jabukovog sirćeta. Ovo se ukuva, zalije rolat, vrati u rernu i zapeče na jačoj vatri još petnaestak minuta. Krajnji rezultat vredan je uživanja i oka i duše: od šećera se izgubila i poslednja trunka kiselosti, od meda je pečenje dobilo boju dostojnu najvećih impresionista.
DOMAĆE KOBASICE (Konjsko meso – 2 kg; svinjsko meso – 1 kg; crni luk – 500gr; beli luk – 2 glavice; so; biber; aleva paprika; creva za kobasice) Pravom domaćinu, kome ništa nije teško niti nemoguće kada je dobra hrana u pitanju, upućeno je ovo kratko uputstvo za pripremu kobasica. Univerzalnih, jer od truda i vremena zavisi da li će to biti sveže, polutrajne ili trajne. Dva kilograma konjskog i kilogram svinjskog mesa od plećke, satarom se isecka na što sitnije komade. Među domaćinima ima i onih što vole masnije, pa za ove kobasice troše svinjetine koliko i konjetine. Postupak je dalje isti. Ovome se doda još pola kile sitno iseckanog crnog luka, glavica do dve takođe sitno iseckanog belog luka, soli, mlevenog bibera, po volji tucane ljute ili slatke paprike. Ali, obavezno, jer kobasicama daju i boju i ukus. Sve se dobro zamesi, pa masom pune tanka creva za kobasice. Može da odleži samo jedan dan, pa se odmah baca na roštilj ili tiganj, može da se ostavi nekoliko dana na hladnom da svene, pa na nekoliko sati pripusti dimu (onda se baca na roštilj ili tiganj), a može da se dobro nadimi i osuši, pa secka i – jede.

A k c i j a

konjsko-mleveno-meso

Konjsko mleveno(ćevap)meso!

Najprodavaniji artikal

konjska-dimljena-kobasica

Konjska dimljena kobasica!